
Η ομαδική ψυχοθεραπεία θεωρείται ιδιαιτέρως αποτελεσματική θεραπεία. Στη θεραπευτική ομάδα το άτομο ανακαλύπτει ότι τα συναισθήματα και οι δυσκολίες που βιώνει δεν είναι μόνο δικό του πρόβλημα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που μπορεί να τους νιώσει σα μια άλλη οικογένεια. Η μικρή ομάδα παραπέμπει στο οικογενειακό πρότυπο και έτσι κάθε μέλος μπορεί μέσα της να αναβιώσει την οικογένειά του με βασική διαφορά ότι όσα λέγονται εντός της υπόκεινται σε αναλυτική διερεύνηση από τον θεραπευτή.
Το αίσθημα του «ανήκειν» εδραιώνεται όπως και η φροντίδα και το ενδιαφέρον από όλη την ομάδα για ό,τι συμβαίνει και επηρεάζει ένα μέλος της. Το ασφαλές πλαίσιο-ομάδα είναι το πεδίο όπου θα γίνει η κατανόηση των ασυνείδητων μηχανισμών άμυνας που χρησιμοποιούν τα μέλη της στην καθημερινότητά τους. Το κάθε μέλος καλείται να επανεξετάσει την πραγματικότητα όπως τη βιώνει και να εντοπίσει τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς του. Η ομάδα έχει σαφή υποστηρικτικό ρόλο και λειτουργεί θετικά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Τα μέλη ακούγοντας τις εμπειρίες και τις αποκρίσεις των άλλων μελών μπορούν πιο εύκολα να αναγνωρίσουν τα «προβλήματα» αλλά και να προτείνουν λύσεις.
Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, σε σύγκριση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, οι επιθυμητές αλλαγές συμβαίνουν πιο γρήγορα και τείνουν να είναι μονιμότερες. Επίσης, οι άνθρωποι που θεραπεύονται σε ομάδες, βελτιώνουν σημαντικά περισσότερο από άλλες θεραπείες, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τα θεραπευτικά ομαδικά σχήματα δημιουργούνται από τον θεραπευτή με τη συμμετοχή ατόμων που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες.
«Ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στις διεργασίες και τα αποτελέσματα που επισυμβαίνουν όταν η ίδια μικρή ομάδα ανθρώπων συναντάται τακτικά σε καθορισμένο τόπο για μακρό διάστημα με ένα εκπαιδευμένο θεραπευτή και με το σκοπό να αποκτηθεί βελτίωση σε νευρωτικά συμπτώματα και αλλαγή προσωπικότητας σε ορισμένους τομείς.» (Μ.Γιωσαφάτ)