
Αν ανησυχείτε για πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα ή πιάνετε πολύ συχνά τον εαυτό σας να ανησυχεί δυσανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζετε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πάσχετε από Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους. Η Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους (ΓΑΔ) είναι μια χρόνια ψυχική διαταραχή που είναι πολύ διαδεδομένη (περίπου 1 στα 25 άτομα στην Ελλάδα εμφανίζει συμπτώματα).
Τα κύρια συμπτώματα της ΓΑΔ περιλαμβάνουν: Υπερβολική ανησυχία για θέματα όπως η εργασία, τα οικονομικά, η υγεία, ακόμα και όταν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Παράλληλα ο ασθενής αδυνατεί να ελέγξει το άγχος του ακόμη και όταν αναγνωρίζει ότι είναι υπερβολικό και παράλογο. Το άγχος σωματοποιείται και ο πάσχοντας εμφανίζει μυϊκή ένταση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, γενικότερη εξάντληση. Οι διαταραχές ύπνου εντείνονται και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση ενώ ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα. Για να διαγνωστεί η ΓΑΔ τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον 6 μήνες.
Τα αίτια για την εκδήλωσή της δεν είναι ακριβή, αλλά οι νευροβιολογικές ανισορροπίες στη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, που ρυθμίζουν το άγχος και τη διάθεση είναι βασικός παράγοντας μαζί με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τραυματικά γεγονότα ή καταστάσεις παρατεταμένου στρες. Η θεραπεία της ΓΑΔ γίνεται συνήθως με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία αφού βοηθά τον πάσχοντα να αλλάξει τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης του και να ανακαλύψει νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Παράλληλα συνταγογραφούνται:
- Aντικαταθλιπτικά (π.χ. εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης – SSRIs)
- Aγχολυτικά φάρμακα (για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση).
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής με αύξηση της σωματικής άσκησης (η οποία μειώνει τα επίπεδα άγχους) αλλά και στροφή προς υγιεινή διατροφή επίσης βελτιώνουν την γενική αίσθηση ευεξίας.