Dr. Αγγελική Κωνσταντώνη MD

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επεισόδια καθ’υπερβολήν ανεβασμένης διάθεσης (μανία) εναλλασσόμενα με φάσεις σοβαρής κατάθλιψης. Υπολογίζεται πως περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από διπολική διαταραχή, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (σταθεροποιητές διάθεσης) καθώς και ψυχοθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου ο ασθενής παρουσιάζει αυξημένη ενέργεια και μειωμένη ανάγκη για ύπνο. Είθισται να μιλάει με ταχύ ρυθμό και να περνάει από το ένα θέμα στο άλλο με επίσης υπερβολική ταχύτητα. Η κριτική του ικανότητα μειώνεται επικίνδυνα ενώ μπορεί να γίνει επιθετικός και εκτός ελέγχου με  παραληρητικές ιδέες.

Στην καταθλιπτική φάση, ο ασθενής βιώνει θλίψη, απελπισία, ενοχή και έχει την τάση να απομονωθεί όντας ταυτόχρονα υπερευαίσθητος και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για δραστηριότητες που του ήταν πριν ευχάριστες. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου γίνεται μόνο από ψυχίατρο, που είναι και υπεύθυνος για την παρακολούθηση της νόσου αλλά και της απόκρισης στα φάρμακα που πρέπει να πάρει ο ασθενής προκειμένου να  μη βιώνει ακραία επεισόδια.

H φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Σταθεροποιητές διάθεσης (π.χ., λίθιο, βαλπροϊκό οξύ και λαμοτριγίνη).
  • Αντιψυχωσικά (π.χ., αριπιπραζόλη, ολανζαπίνη, κουετιαπίνη, καριπραζίνη).
  • Αντικαταθλιπτικά (σε συνδυασμό με σταθεροποιητές διάθεσης).

 

Φυσικά καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα έχει ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοεκπαίδευση. Η θεραπεία παρότι μακροχρόνια, μπορεί να είναι αποτελεσματική αφού μέσω της ψυχοθεραπείας, ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει τα επεισόδια αναγνωρίζοντας τι τα πυροδοτεί, εντοπίζοντας τα αρχικά συμπτώματα πριν την πλήρη υποτροπή αλλά και τον τρόπο να την αποφύγει. 

Ρωτήστε μας
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.