Dr. Αγγελική Κωνσταντώνη MD

Παρενέργειες, σε κάνουν φυτό, προκαλούν εθισμό, δε δουλεύουν, θα αλλάξουν το χαρακτήρα μου, φοβάμαι να τα πάρω. Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα ψυχιατρικά φάρμακα, που στις περισσότερες αφηγήσεις αναφέρονται ως ψυχοφάρμακα. Καθημερινές εκφράσεις όπως «θα πέσω στα ψυχοφάρμακα», «δεν πήρε τα φάρμακά του» εντείνουν το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τα ψυχιατρικά φάρμακα και φυσικά την αντίσταση των ασθενών στο να δεχθούν να τα πάρουν και να βοηθηθούν.

«Μπορώ μόνος μου», «Δεν το χρειάζομαι» είναι άλλη μια συχνή απάντηση. Όμως τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πολύτιμος βοηθός σε πολλές περιπτώσεις διαταραχών διευκολύνοντας τη θεραπευτική διαδικασία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας.

Ακόμη κι όταν ο ασθενής είναι δεκτικός, το περιβάλλον του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της θεραπείας. Πολλοί ασθενείς ντρέπονται να πουν ότι παρακολουθούνται από ψυχίατρο, πόσο μάλλον να παραδεχθούν ότι λαμβάνουν φάρμακα.

Για να το πούμε απλά είναι πολύ οκ να ρυθμίζεις τη θυροξίνη σου, ή το ζάχαρό σου ή τη χοληστερίνη αλλά όχι τη σεροτονίνη σου. Η δαιμονοποίηση των ψυχιατρικών φαρμάκων έχει τη βάση της στην άγνοια και δυστυχώς αποτρέπει πολύ κόσμο από το να βοηθηθεί και να μην υποφέρει σιωπηλά νομίζοντας ότι έτσι γίνεται αποδεκτός.

Ο ψυχίατρος είναι ειδικευμένος γιατρός και μπορεί να κατανοήσει τι μπορεί να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια ή τα φαινόμενα. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς με σωματικά συμπτώματα που τρέχουν από γιατρό σε γιατρό, διενεργώντας δεκάδες εξετάσεις χωρίς τελικά να βρίσκουν κανένα οργανικό αίτιο για αυτό που νιώθουν. Σωματοποιούν την ψυχική τους διαταραχή, διαλύονται οργανικά και ψυχικά αλλά δεν είναι τρελοί για να πάρουν ψυχοφάρμακα, όπως πολύ εύκολα λένε.

Τα ψυχοφάρμακα όμως είναι σε πολλές περιπτώσεις η βασική και ενδεδειγμένη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή, αυτά που θα του επιτρέψουν να απαλλαχθεί από το βάρος έτσι ώστε να έχει την ενέργεια και τη θέληση να φτάσει στην πηγή του προβλήματος μέσω της ψυχοθεραπείας και να αναπτύξει υγιή στρατηγική για τη ζωή του.

Μην πέφτετε στην παγίδα των Μύθων σχετικά με τα ψυχιατρικά φάρμακα. Μιλήστε με έναν ειδικό δηλαδή έναν ψυχίατρο που είναι ο μόνος που είναι σε θέση να σας εξηγήσει πως λειτουργούν και τι να περιμένετε από αυτά. Φροντίστε τον εαυτό σας και αφήστε τα «τι έπαθε ένας γνωστός που πήρε το τάδε φάρμακο» στην άκρη. Ο ψυχίατρος είναι ειδικευμένος στο να συνεκτιμήσει τις συν νοσηρότητες, τη γενική σας υγεία, τις όποιες άλλες παραμέτρους επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά ενός φαρμάκου όπως η προσωπικότητά σας, το περιβάλλον σας και οι καταστάσεις με τις οποίες είστε αντιμέτωποι. Και αν προτείνει ψυχιατρικό φάρμακο να παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητά του ρυθμίζοντας τη δοσολογία προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ρωτήστε μας
Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.